TASARIM TESCİLİ
Türkiye’ de tasarımlar; “6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu” ile korunmaktadır. Tek yetkili kurum Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ na bağlı bulunan, TÜRK PATENT VE MARKA KURUMU’ dur.
Yapılan çeşitli araştırmalar göstermektedir ki; tüketicinin tercihlerini belirlemesinde, marka, işlevsellik ve kalitenin yanında dış görünümün de oldukça etkili olduğunu göstermektedir. Öyle ki, teknik bakımdan aynı kalitede olan iki ürün arasında müşteri tercihinde, ürünün tasarımı büyük rol oynamaktadır. Bazen de tasarım, müşteri tercihlerinde tek başına belirleyici olabilmektedir.
Dolayısıyla korunmaya değer her şey gibi tasarımların da tescil edilerek koruma altına alınması gereklidir.

TASARIMIN TESCİL EDİLEBİLESİ İÇİN AŞAĞIDAKİ ÖZELLİKLERİ TAŞIMASI GEREKLİDİR.
- Yenilik
Bir tasarımın aynısı, başvuru tarihinden önce dünyanın herhangi bir yerinde kamuya sunulmamış ise, o tasarım yeni kabul edilir. Tasarımlar sadece küçük ayrıntılarda farklılık gösteriyorlarsa aynı kabul edilir.
- Ayırt edici nitelik
Ayırt edici kavramı, bir şeye özgün nitelikleri, özellikleri belirtmek için kullanılır. Bir tasarımın bilgilenmiş kullanıcı üzerinde bıraktığı genel izlenim ile diğer bir tasarımın böyle bir kullanıcı da bıraktığı genel izlenim arasında belirgin bir farklılık oluşuyorsa bu tasarım ayırt edici (farklı) niteliğe sahiptir.
TASARIMINIZI NEDEN TESCİL ETTİRMELİSİNİZ;
Serbest rekabet ortamında rakipler, müşteri memnuniyetini sağlamak için reklâmlarında ürün imajını; marka ve tasarım ile öne çıkarmaktadırlar. Farklı dizayn edilen ürünlerin yeni ve özgün tasarımları, sahibine ticari olarak avantaj sağlar. Piyasada sahibi olan markaya rekabet üstünlüğü veren tasarımlar, taklidine imkân verildiği takdirde ise rekabette önemli dezavantaja neden olur. Firmalar rekabetin kötü etkilerinden korunmak için ve en önemlisi rekabette üstün olmak için görsel yenilikler de üretmeli ve bu yeniliklerini tasarım tescilleri ile koruma altına almalıdırlar.
Endüstriyel tasarım tescili koruması ile elde edilen, “tasarım hakkı sahibinin izni olmaksızın başka kişilerce tasarımın ticari amaçla kullanımını engelleme hakkı” yapılan yatırımların, hem ekonomik hem de sosyal anlamda geri dönüşümü açısından oldukça önemli olmaktadır. Aksi takdirde, özgün ve yeni tasarımlar fikir hırsızlığı, kopyalama ve taklit gibi tehditlerle karşı karşıya kalacak ve hakkın savunulması oldukça zorlaşacaktır.
Tasarımdan doğan hakları tecavüze uğrayan tasarım hakkı sahibi, aşağıdaki taleplerde bulunabilir
- Tecavüzün önlenmesi-durdurulması-giderilmesi davaları
- Tecavüzün tespiti davası
- Tazminat davaları
a) Maddi tazminat davası, b) Manevi tazminat davası, c) İtibar tazminat davası - El koyma
- Ürünler ve araçlar üzerinde mülkiyet hakkı tanınması
- Şekil değiştirme ve imha
- Mahkeme kararının ilgililere tebliği
- Kamuya ilan yoluyla duyurulması ve hükmün ilanı
- İhtiyati tedbirler