SANAYİ SİCİL BELGESİ

Sanayi işletmelerine, devamlı/seri halde tamirat yapan işletmelere ve elektrik veya diğer enerji üreten santraller, gemi inşaatı gibi büyük inşaat firmalarına Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri aracılığıyla verilen belgedir. Geçerlilik süresi 2 yıl olarak tanzim edilir.

 

Sanayi sicil belgesi yasal olarak zorunlu olan bir belgedir ve işletmelerin kurulduktan sonra en geç 2 ay içerisinde sanayi sicil belgelerini alması gerekmektedir. Bu süre içerisinde alınmaması halinde idari para cezası uygulanmaktadır. Sanayi sicil belgesinin ilk düzenlendiği gün/ay dikkate alınarak 2 yılda bir vize yaptırılmalıdır.

Image

Birden fazla şubeniz var ise; her şubeniz için ayrı ayrı sanayi sicil belgesi alınması gerekir.

 Ayrıca her yıl NİSAN ayının son gününe kadar, bir önceki yılın ciro-üretim-tüketim-personel sayısı gibi verileri baz alınarak “yıllık işletme cetveli” doldurulması gerekmektedir. Bu yapılmadığı takdirde idari para cezası uygulanmaktadır.

 

Sanayi Sicil Belgesinin size sağlayacağı faydalar;

  • Elektrik Faturalarını Sanayi Abonesi Tarifesinden Ödeme: Sanayi Sicil Belgesi olan aboneler sanayi indiriminden faydalanabilmektedir. Yaklaşık %20 civarında daha ucuz elektrik kullanmaktadır.
  • Elektrik Kullanımlarından %2 Oranında TRT Payının Hesaplanmaması: Sanayi sicil belgesine sahip sanayi işletmelerin 01.07.2017 tarihinden itibaren elektrik enerjisi tüketim bedelleri üzerinden %2 oranında TRT Payının hesaplanmaması gerekmektedir.
  • İhraç Kaydıyla Mal Teslimlerinde KDV Tecil-Terkin Uygulamasından Yararlanma: Katma değer vergisi mevzuatında imalatçı olmanın şartlarından biri de sanayi sicil belgesi olma şartıdır. (İhraç kayıtlı mal teslimi) İhracat işlemi gerçekleşinceye kadar KDV ödemezler, ihracat gerçekleşince KDV terkin edilir veya iade alınır.
  • Bankalar tarafından ihracat kredileri (Türk Eximbank) ile kredilendirilen firmaların imalatçı olup olmadıklarının tespitinde sanayi sicil belgesi talep edilebilmektedir. İhracata hazırlık kredisi, reeskont kredisi, ihracata yönelik işletme sermayesi kredisi ve ihracata yönelik yatırım kredisi vb.
  • Kamu İhale Kanununda Yer Alan Yerli İsteklilerin Belirlenmesinde Avantaj Sağlaması: Yerli malı belgesi için sanayi sicil belgesine sahip olmak gerekmektedir. Yerli malı belgesi alabilmek için, ürünlerin Bakanlık tarafından düzenlenen sanayi sicil belgesine sahip sanayi işletmeleri tarafından üretilmesi ve sanayi sicil belgesindeki üretim konusu içeriğinde yer alması gerekmektedir. Mal alımı ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilmektedir. Firmaların imalatçı olarak ihalelere başvuruları aşamasında sanayi sicil belgesine sahip olmaları gerekmektedir
  • Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Sağladığı Desteklerden Faydalanması: Yatırımların ve istihdamın teşvikine yönelik olarak sanayi sicil belgesi olan işletmelere Devlet yardımı, teşvik ve destekleri sunulabilmektedir. Ekonomi Bakanlığı Destekleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK’ın Ar-Ge projesi destekleri, KOSGEB Destekleri vb.